Категорія
Розповіді про мандри

Краків – це місто, культурна спадщина якого змусить будь-кого захопитись ним і повертатись знову й знов. А неповторна атмосфера об’єднання старого і нового світів – просто вражають.

Ми пропонуємо вам подорож до Кракова разом із Феєрією, щоб познайомитись з найвизначнішими пам’ятками міста.

Королівській замок Вавель:

Замок гордо височіє на Вавельському пагорбі з виглядом на річку Віслу. Тут багато століть проходили коронації королів, і тут же поховані найвідоміші діячі польської держави: королі, національні герої, поети епохи романтизму.

Перед входом в замок вас зустріне статуя дракона, який дихає вогнем. Найбільше туристів можна побачити саме тут.

Пройшовши через королівські ворота на територію замку, першим зліва ви побачите Кафедральний собор святих Станіслава і Вацлава. Це і коронаційний собор, і усипальниця польських королів. Побудований він був в XI-XII століттях, але сьогодні з тих часів збереглися лише частина башти Срібних дзвонів і крипта Св. Леонарда, де похований, зокрема польський полководець Юзеф Пілсудський.

Сьогоднішню будівлю в готичному стилі споруджено в XIV столітті. А в центрі собору розташовується Вівтар Вітчизни, на який королі покладали військові трофеї.

Площа-ринок:

Ринкова площа Кракова – одна з найбільших середньовічних площ в Європі. Спочатку вона була занадто великою для Кракова, але поступово почала обростати новими рядами – хлібним, м'ясним, рибним, вугільним, соляним та іншими. Так площа гармонійно вписалася в місто і стала центральним місцем торгівлі.

Маріацький собор:

Готичний кафедральний собор Успіння Св. Діви Марії (Маріацький костел) в Кракові прикрашає собою Ринкову площу міста, яка збирає біля себе щогодини натовп туристів, охочих послухати "хейнал". Це специфічний сигнал, який щогодини лунає з баштового вікна Маріацького костелу. Опівдні його транслюють по радіо, так що його чути по всій Польщі.

Потрапивши всередину цього унікального будинку, серце кожного мимоволі завмирає від тієї розкоші, яка відкривається всередині. Всі пам'ятки Кракова гарні, але такого чудового внутрішнього оздоблення немає ніде.

Суконні ряди:

У центрі Ринкової площі знаходиться будівля Сукенніце, перший поверх якого займають торгові ряди з безліччю сувенірних крамниць. На другому поверсі розташований музей живопису польських майстрів XVIII-XIX століть. Поруч з торговими рядами знаходиться невеликий костел Святого Войцеха, який частково пішов під землю.

Ратуша:

Відразу за Сукенніце стоїть злегка похилена башта міської Ратуші. Колись в її підземеллях млоїли і катували в'язнів, а на першому поверсі знаходилася міська скарбниця. Зараз в будівлі Ратуші знаходиться Краківський історичний музей. Також частина музею розташована в підземеллях під площею, що займають близько 6000 квадратних метрів.

Пам’ятник Адаму Міцкевичу:

Пам'ятник розташований на головній – Ринковій площі міста. Польський скульптор Теодор Ригіер закінчив своє творіння до сотої річниці від дня народження поета, відкриття пам'ятника відбулося в 1898 році. Пам'ятник Адаму Міцкевичу встановлений на високому гранітному п'єдесталі, на чотирьох сторонах якого зображені чотири жінки-алегорії: Батьківщина, Доблесть, Наука і Поезія.

Район Казімеж:

До початку XIX століття Казімеж був окремим містом по сусідству з Краковом. Зараз же це частина історичного центру Кракова, занесеного до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Казімеж багатий на пам'ятки, так що радимо виділити на огляд району, як мінімум, день. Безліч синагог варті уваги туристів - це РЕМу, Темпель, Купа, Бне Емуна, Дейхеса і Кові Ітім ле-Тора і інші. А кілька десятків будинків, які може і не вражають своєю архітектурою, але вражають історією.

Є в Казімежі і кілька цікавих музеїв. Етнографічний музей, музей інженерії, музей Голокосту, фабрика Оскара Шиндлера. До речі, саме в польському Казімежі знімався фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера», заснований на реальних подіях часів Другої Світової війни.

Бастіон Барбакан:

Це одна з найвідоміших фортифікацій в Польщі. Зображення цього круглого бастіону фігурує на гербі Кракова. Його побудували в середні століття як додатковий захист Флоріанські воріт.

У внутрішніх приміщеннях міститься експозиція, що розповідає про історію фортеці та становлення міста. Навколо бастіону проходять живописні алеї, де можна прогулятися. З заднього боку фортеці є запасний вихід, створений для обманного маневру. Сьогодні Барбакан входить в більшість історичних маршрутів по місту. А колись він був єдиним входом до Кракова.

Костьол Петра та Павла:

Він вважається однією з найкрасивіших ранніх барокових будівель у Польщі. Його будівництво пов'язане з приходом в місто ордена єзуїтів в 1579 році.

Він стоїть трошки глибше від інших будівель на Гродській вулиці і цим привертає увагу, незважаючи на невеликі розміри і простоту архітектурних рішень. Ідея зведення церкви належала Петру Скарзі, якого підтримав монарх Сигізмунд III з династії Вазов.

Церква володіє прекрасною колекцією творів барокового живопису і скульптури. Серед них і два полотна польського художника Шимона Чеховича.

Ще костьол Святих Апостолів Петра і Павла знаменитий маятником Фуко, що демонструє добове обертання нашої планети, і дуже хорошою акустикою: тут регулярно проходять камерні та органні концерти.

Відноситься до країни

Додати новий коментар

comment