Категорія
Розповіді про мандри

Якщо ви коли-небудь мріяли провести час під тосканським сонцем - у місці народження італійського Відродження та землі Кьянті Класіко, то не відкладайте цю подорож на завтра.

«Під небом Тоскани»: мандрівка в епоху Ренесансу
«Під небом Тоскани»: мандрівка в епоху Ренесансу
«Під небом Тоскани»: мандрівка в епоху Ренесансу
«Під небом Тоскани»: мандрівка в епоху Ренесансу

Якщо ви коли-небудь мріяли провести час під тосканським сонцем - у місці народження італійського Відродження та землі Кьянті Класіко, то не відкладайте цю подорож на завтра.

Улюблений італійцями регіон найкраще відкривається через повільні дні, які проводяться у поїздках маленькими селами на вершинах пагорбів, довгими обідами у густих виноградниках, велосипедним прогулянками крізь «золотаві» поля пшениці та просто сидячи в апартаментах на одній з місцевих вілл.

Кажуть, що саме тут народилась справжня італійська мова, чим жителі регіону так пишаються.  

Тоскана – це «Софі Лорен Італії» - ​​безсумнівно красива, повноцінна і така, котра не має віку. З Феєрією ви точно в цьому переконаєтесь!

У світі лишилось усього кілька міст, настільки густо «населених» надзвичайними шедеврами мистецтва та архітектури на кожному кроці. І одним з таких являється Флоренція. Архітектура та характер цього маленького міста на берегах річки Арно на північному сході Тоскани майже не змінилася з часів Відродження, а її вузькі бруковані вулиці прикрашають елегантні палаци 15 і 16-го століття, середньовічні ліхтарі, освітлені каплиці, декоровані фресками церкви, мармурові базиліки та мистецькі музеї світового рівня, наповнені картинами та скульптурами Боттічеллі, Мікеланджело та інших. Не дивно, що весь центр міста занесений до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Сієна – це середньовічний шедевр, «місто тисячі традицій», гігантський музей просто неба. У місті є духовні та світські пам'ятки, які зберегли як середньовічні форми, так і незвичайні колекції мистецтва, що точно вас здивують. Протягом століть місцеві жителі оберігали готичний образ Сієни, що був створений ще в XII-XV віках. 

До речі, один із фільмів про Бонда знімали у Сієні. У «Кванті милосердя» секретний агент намагався спіймати шпигуна на Пьяцца дель Кампо та на дахах міста.

В провінції Сієни також знаходиться долина Валь Д'Орча, яка перетинається по центру річкою Орча, завдяки якій вона і отримала свою назву. Долина відома своїми панорамними краєвидами та ні з чим незрівнянної краси маленькими містечками, такими як Пієнца, Сан Куіріко Д'Орча і Монтальчіно. 

Невеликі пагорби в цих місцях прикрашають стрункі кипариси. Валь Д 'Орча є також важливим природним і культурним парком, що з 2 липня 2004 року було занесено до Світової спадщини ЮНЕСКО. Ці пейзажі можна зустріти на багатьох картинах відомих художників епохи Ренесансу. Саме в цей період було звернено увагу на гармонію людини і природи, що в майбутньому глибоко вплинуло на спосіб сприйняття пейзажу загалом.

Краса і велич прекрасної Кортони здатні заворожити навіть найвибагливішого мандрівника. Розташоване на висоті близько 600 метрів над мальовничою долиною, містечко називають музеєм під відкритим небом.

Тут жили етруски, що залишили після себе руїни кріпосних стін. До обов'язкових для відвідування визначних пам'яток міста можна віднести музей етрусків, собор Сан Доменіко, собор Дуомо, замок Медічі. І це лише мала частина прекрасних місць, які можна оглянути в Кортоні – додайте сюди церкву на пагорбі Санта Маргариту, зведену під керівництвом зодчого Пізано і реконструйовану Фальчіні, монастир монахів-францисканців та церкву святого Августина. До речі, саме у цьому містечку знімали відому голлівудську стрічку «Під небом Тоскани»…

Ще одне з найстаріших міст Центральної Італії в області Тоскана – Ареццо. Сьогодні це місто є великим туристичним центром, який славиться своїм ювелірним виробництвом.

Дивовижна площа Пьяцца Гранде з усіх боків оточена старовинними будівлями і церквами. Саме на цій площі двічі на рік проходить лицарський турнір Джостра дель Сарачіні, історія якого сягає своїм корінням в глибоке Середньовіччя.

«Містичне і загадкове місто, яке відзначене особливою печаткою вищих сил», - саме так кажуть італійці про місто Асіззі, яке розкинулося в комуні під назвою Умбрія. Будь-який корінний італієць знає про Ассізі і говорить про нього з особливим трепетом. Річ у тім, що саме тут народився Святий Франциск, який серед католиків вважається покровителем всієї країни і дарує їй вічне процвітання. Саме він є засновником найбільш шанованого в католицизмі ордена.

Перуджа – «місто поцілунків», і це не просто так. Саме тут виготовляють надзвичайні шоколадні цукерки, що несуть в собі думки про високе почуття. До речі, кількість закоханих парочок на вулицях міста просто зашкалює. Нерідко це місто називають і «домом студентів» - сюди приїжджають «гризти граніт науки» сотні студентів з різних країн, перетворюючи Перуджу в інтернаціональне місце. Але це не означає, що на їхньому тлі італійська культура просто втрачається. Місто може похвалитися великою кількістю пам'яток, серед яких варто виділити Арку етрусків, Порта Марція і Головний фонтан.

Про визначні міста Тоскани розказали, але неможливо не згадати про кухню цього регіону. Обов’язково спробуйте «Тоскану на смак»: місцевий хліб, вино, піца…

Місцева кухня дуже своєрідна, неповторна і строго дотримується багатовікових звичаїв. У цьому регіоні дивовижно готують м'ясо молодих бичків, використовуючи рецепти далеких предків. З нього готують біфштекс по-флорентійський, з маринованих в ароматній оливковій олії шматочків вирізки.

Оливкова олія тут має золотисто-зеленуватий відтінок і незвичайний запах, завдяки чому і вважається однією з кращих в країні. Мало які страви в тосканської кухні готуються без цього секретного інгредієнта. 

Так що просто подорожуйте з Феєрією і море вражень вам гарантовано!

Відноситься до країни

Додати новий коментар

comment