Категорія
Розповіді про мандри

Південна Америка нам здається чимось неймовірним, загадковим та недосяжним. Але тепер побачити батьківщину племен майя стало реально – разом з турфірмою Феєрія та дивовижним круїзом.

Разом з нами ви перетнете океан та помандруєте на омріяний континент. Мексика, Беліз, Гватемала, Гондурас, Сальвадор, Нікарагуа, Коста-Ріка, Панама – це все можна відвідати за одну подорож. Зупинимось трошки на кожній з цих країн.

Від Мексики до Гондурасу: подорож місцями древніх майя
Від Мексики до Гондурасу: подорож місцями древніх майя
Від Мексики до Гондурасу: подорож місцями древніх майя
Від Мексики до Гондурасу: подорож місцями древніх майя

1. Мексика

Широчезні пляжі, смачні страви з гострим перцем чилі, непролазні джунглі, ворожі міста, фієста, батьківщина Фріди Кало – Мексика викликає неймовірні враження та подив.

Доіспанські цивілізації побудували на території сучасної Мексики найвидатніші археологічні пам'ятки світу. Саме тут знаходяться великі піраміди Теотіуакана та величний храм майя Паленке.

Іспанська колоніальна ера лишила по собі красиві міста з багатими кам'яними церквами та особняками в Меріді та інших містах. А для багатьох ця країна викликає асоціації з найвідомішими художниками 18-19 століття Дієго Ріверою та Фрідою Кало.

Музеї та галереї демонструють захоплюючу історію країни та її нескінченну творчу атмосферу. Культура тут «живе» скрізь – від підземних танцювальних клубів та вуличного мистецтва Мехіко до чудових ремесел корінного населення.

Не важливо Чічен-Ітца, Ек-Балам чи Тулум ви відвідаєте, - скрізь відчуєте велич та дух древніх племен майя, які й досі вважаються найбільшою загадкою для істориків та науковців.

2. Беліз

Враховуючи панування на даній території Карибського, Центральноамериканского, Британського та Растафаріанского режимів, Беліз має унікальну культуру.  Завдяки високому рівню расової толерантності та поваги люди в Белізі можуть вільно відзначити різні релігійні та етнічні свята багатьох країн світу.

Руїни міста Ламанай (переводиться як "підводний крокодил") – давній культурно-релігійний центр народу майя, розташований на березі океану. Результати археологічних досліджень свідчать про те, що поселення майя тут вже існувало в 1500 році до нашої ери. Розкопки в окремих регіонах також показали, що Ламанай пережив демографічний та соціально-політичний колапс, який спіткали й інші поселення майя, в дев’ятому столітті нашої ери. Тим не менш, навіть під час іспанської окупації в 16 столітті в місті проживали люди.

Однією з важливих точок маршруту подорожі – є місто Беліз. Найважливішою пам’яткою  Беліс-Сіті в першу чергу слід назвати найстарішу англіканську церкву в Центральній Америці – собор Сент-Джон. Ще однією історично значущою будівлею є Морський термінал, розташований в північній частині міста, в красивому будинку старого пожежного депо.

Самобутня культура та колоритні міста, острови Карибського моря і коралові рифи – це далеко не повний перелік причин, чому ці місця представляють такий великий інтерес у мандрівників. 

3. Гватемала

Це «серце майя» в Центральній Америці. Є ціла низка історичних місць для дослідження в цій країні, але є в ній і інші переваги, що манять туристів. Наприклад, колоніальне місто Антигуа, жвавий ринок Чічікастенанго, неймовірні стародавні руїни Тікалу та багато чудових вулканів та озер. Все це – непролазні джунглі, колоніальні міста та відносно недорога їжа – надають Гватемалі переваги серед інших місць в регіоні.

Церкви у стилі бароко, що належать до іспанського завоювання, співіснують з язичницькими храмами, які протягом тисячоліть були місцем жертвоприношень та молитов. Ринки процвітають поряд з величезними блискучими торговими центрами, а фестивальні танці виконуються підлітками-фанатами хіп-хопу. Це важко описати. Варто просто побачити!

Більшість гватемальців використовують для повсякденного життя одяг європейського зразка, хоча в сільських районах перевага віддається традиційним формам сукні – чоловіки все ще носять «сандалсор» і вовняні «пончіто».

Знайомитися з культурою доколумбової Америки найкраще в містечку Санта-Люсія-Коцумальгуапа на узбережжі Тихого океану. Навколо міста знаходяться безліч цікавих руїн і археологічних знахідок. А в місті Лівінгстон на північному сході країни химерним чином сплелися риси гватемальської і карибської культур.

4. Гондурас

Як часто ми чуємо назву цієї країни, але насправді так мало знаємо про неї. Гондурас потихеньку починає позбавлятись від своєї негативної репутації і стає цікавим місцем на карті для туристів, які хочуть побачити Центральну Америку. Дика природа, руїни майя та величезні національні парки приваблюють людей до Гондурасу. Ба більше, країна зробила собі славу завдяки прекрасним місцям для дайвінгу - Утіла і Роатан. І не забудьте про Копан – ще одне поселення древніх майя.

5. Сальвадор

Прихильники серфінгу стверджують, що хвилі Тихоокеанського узбережжя у Сальвадорі конкурують з найкращими пляжами світу. Природна краса, вулкани, зелені кавові плантації, ізольовані пляжі – так можна описати декількома словами найбільш густозаселену країну Південної Америки.

Санта-Ана – друге за значенням місто Сальвадора, що розкинулось в мальовничій долині Чіаутеуакан між трьома вулканами. Вузькі колоніальні вулички, що тягнуться по схилах, випромінюють дух буржуазії. До речі, у цьому регіоні трохи прохолодніший клімат, тому це місто популярне серед багатіїв Сальвадора.

Найважливіші пам'ятки – мальовниче озеро Коатепек, берегом якого простягається більшість багатих кварталів, Катедраль-Санта-Ана, побудований в 1905 році в неоготичному стилі, а також міський театр.

6. Нікарагуа

Попри те, що Нікарагуа є найбільшою країною в Центральній Америці, роки політичних і громадянських невдоволень разом з сильними руйнівними землетрусами зробили з неї найменш відвідувану країн регіону. Однак, після багатьох років «сну», ця країна зараз стає саме «тим» місцем для мандрівників. Експати навіть потихеньку почали скуповувати нерухомість у Нікарагуа. Тому поспішайте, доки ціни не підскочили вгору!

Манагуа - столиця і найбільше місто Нікарагуа, розташоване на заході країни, на південному березі однойменного озера Манагуа. На березі висаджено центральний парк, поблизу якого розташована головна площа міста – Пласа де Революсьон. На площі знаходяться Національний палац, новий кафедральний собор та ратуша.

У цьому районі знаходиться одна з найцікавіших пам'яток Нікарагуа, так звані сліди Акаупінкі - відбитки ніг людей і тварин на поверхні лавового потоку, які рятувалися від виверження вулкану. Пласт лави, застиглий понад 3 тисячі років тому, був знайдений під час будівельних робіт в 30-х рр. XX ст. і виставлений для загального огляду.

7. Коста- Ріка

Гуанакасте не завжди була успішною костаріканською провінцією - до 1898 року місцевість вважалася власністю Нікарагуа і використовувалася для сільського господарства. Після придбання Гуанакасте Коста-Рікою, провінція стала успішною, оскільки уряд подбав про поліпшення екологічної ситуації та заохочення туристів.

Гуанакасте відома своїми пляжами. Вони вважаються найчистішими і найкрасивішими в усій Коста-Ріці. У провінції багато цікавих місць, які варто подивитись. Перш за все, це Національний парк Гуанакасте. У ньому, крім різноманітних видів птахів і тварин, знаходяться два вулкани – Какао і Оросі. 

Втомившись від пляжів Гуанакасте, вирушайте на півострів Ніко. Там можна злитися з природою в прямому сенсі цього слова.

Національний парк Санта Роса – це один з небагатьох парків на території Коста-Ріки, де увага приділяється не тільки різноманітністю тваринного і рослинного світу. Значна частина експозиції присвячена історичним подіям. Можна зайти в будинок колишнього диктатора Сомоза, відвідати замок, в якому показано, як відбувалися бої з американськими загарбниками в минулі часи. Залишилися навіть зразки військової техніки, що брала участь в завоюванні.

Нарешті, відвідайте парк Рінкон де ла Віехо. Тут є згаслі вулкани, непролазні тропічні хащі, скелі та гірські річки.

8. Панама

Якщо ви оберете подорож з «Феєрією», то на вас чекає цілий день з племенами Панами - Ембер і Вонауун, до яких не дійшла сучасна цивілізація. Подолавши зарості тропічного лісу, перепливши озеро на човнах і сплавившись річкою Чагрес, ви приїдете в національний парк. Індіанців, які проживають тут, називають дітьми лісу: замість благ сучасної цивілізації на допомогу їм приходить сама природа.

Ви побачите шаманські танці і зможете взяти в них участь. У програму туру входить також традиційний індіанський обід. Та найприємніше в цій подорожі - це купання у водоспаді «Чорро дель Моно».

На особливу увагу заслуговує Музей Панамського Каналу та сам канал. Здалеку видно безліч кораблів, які очікують на свою чергу для проходу каналом. Справа - порт міста Колон і маяк на вході. Навігація тут дуже складна, тому навчання триває 8 років. У світі всього близько 200 осіб, які водять кораблі через канал. Загальна його довжина близько 80-ти кілометрів. Щорічно близько 13 тисяч кораблів проходять цим маршрутом, і Панама отримує в рік близько 2 мільярдів доларів за використання каналу.

Світ великий! Не сидіть вдома, подорожуйте з нами!

Додати новий коментар

comment