Чехія – мрія художника, романтика й гурмана!
У кожну країну, яка вразила під час подорожі, хочеться повернутися знову. Туристи часто дають собі таку обіцянку – повернутися, але насправді рідко втілюють намір. Прогулявшись вуличками казкової Златої Праги, пірнувши в цілющі води Карлсбада, відвідавши казкові замки, спробувавши незрівняне місцеве пиво під «Вепрове коліно», відчуваєш, що відпочинок у Чехії обов'язково повториться ще раз. Ця країна – справжній скарб для кожного шанувальника подорожей. Полюбити Чехію з першого погляду й назавжди – ось навіщо справді варто їхати сюди!
Знамениті чеські здравниці
Термальні курорти й джерела Чехії славляться на весь світ. Найпопулярніший курорт країни – Карлови Вари - розташований у чудовому місці серед гір і лісів. У далекому 1348 році імператор Карл IV побудував тут мисливський будиночок, який назвали Карлсбадом. Саме тоді відкрили й перше джерело. Пізніше на місці будинку збудували фортецю, яка збереглася донині. Карлсбад і Марієнбад протягом багатьох століть служили улюбленим місцем відпочинку еліти: сюди приїжджали поправити здоров'я графи, герцоги, поети, художники, письменники, багаті городяни.
Справді, немає нічого кращого, ніж любуватися чарівною природою, вдихати чисте повітря й насолоджуватися теплом термальних вод. У Карлових Варах унікальний клімат, тому тут комфортно і влітку, і взимку. Вузькі вулички зі стародавніми будинками, витончені вежі, зелені парки й алеї доповнюють атмосферу тиші й спокою.
У Карлових Варах – 12 термальних джерел, з яких найбільшою популярністю користуються Матоні й Шпрудель. Карловарська сіль, яку часто привозять як сувенір, добувається з другого джерела, а перше відоме тим, що в ньому успішно виліковують багато захворювань. Зокрема, нервової системи, шлунково-кишкового тракту, легенів, ендокринної системи, гінекологічні й урологічні хвороби. Корисним відпочинок на термальних джерелах буде й тим, хто відновлюється після тривалих і важких захворювань.
Однак не тільки термальними водами може похвалитися Карлсбад. Саме тут в 1805 році аптекар Йозеф Бехер винайшов унікальний еліксир, який часто називають «13 джерелом» Карлових Вар. Спочатку Бехеровку прописували хворим, які страждають розладом травної системи, однак м'яка і насичена настоянка сподобалася не тільки пацієнтам. Як і багато років тому, нині для виробництва напою використовують лише карловарську воду, а трави збирають тільки в чистих районах. Спеціальні мішки із травами опускають у спирт на 7 днів, після чого додають воду й цукор. Напій витримується 2-3 місяця в дубових бочках. Попри всі лікувальні якості Бехеровки, вживати її слід лише в помірній кількості.
Марієнбад – прекрасне місце для незабутнього відпочинку. Вишукані будинки, білосніжні альтанки, величні колони, заспокійливі фонтани й чарівні сади намов створені для неквапливого відпочинку аристократів. Джерела Марієнбада набули популярності пізніше, ніж джерела Карлсбада. Однак вони знамениті не тільки прекрасною водою для пиття, ванн та інгаляцій, тут також можна пройти курс лікування грязями, марієнбадським торфом і навіть природним газом.
Чарівна Прага
У Празі можна забути про геть усе – місто заворожує своєю казковою атмосферою, звивистими вуличками, витонченими шпилями й особливим ритмом життя. Прага чарівна й романтична, і кожен тут знайде собі місце: чи на терасі затишної кав’ярні із чашечкою ароматної кави, чи за барною стійкою з келихом славнозвісного пива, чи під зоряним небом на одному з празьких мостів…
Старий Град прекрасно зберігся: стародавні бруковані вулички, площі, будинки, повиті плющем, заворожливі парки. Під час екскурсії Празьким Градом можна помилуватися красою середньовічної архітектури, зайти в затишні броварні, де багато століть варять пиво за незмінним рецептом, відвідати неповторні палаци й фортеці.
Прага – таємнича і загадкова. Тут є будинок Фауста – книгодрукаря, відомого в історії під іменем Йоганна Гуттенберга. Згідно з легендою, він займався магією й був чорнокнижником. Легенда про Фауста досі залишається празькою таємницею, тож побувати в його будинку неймовірно цікаво.
Улюблене місце відпочинку городян і гостей Праги – Староміська площа. Тут можна неквапливо випити келих свіжого пива або чашечку кави, подивитися вуличну виставу або послухати музику. Практично всі будинки тут є пам'ятниками архітектури й історії. Щогодини лунає бій на міській Ратуші, який супроводжується виходом механічних фігурок. Годинник на празькій Ратуші – найстаріший в Європі, змонтований 1410 року.
Знаменитий Карлів міст є незмінним символом чеської столиці. Міст заклав 1397 року Карл IV, один із найшанованіших своїм народом правителів Європи. Після завершення будівництва тут почали проводити коронації й похоронні церемонії, турніри й страти. Знамениті скульптури Карлового мосту встановлювали з другої половини XVII століття, однак в XIX столітті сильна повінь їх пошкодила. Уцілілі скульптури перемістили в Національний музей, на мосту їх замінили точними копіями.
Не можна приїхати в Прагу й не побувати в соборі святого Віта. Уже здалеку легко уявити собі розмах споруди з готичними гострими вежами й загадковими химерами. Всередині собору можна помилуватися прекрасними вітражами, які створюють особливу атмосферу. Бажаючі можуть піднятися крутими сходами на оглядовий майданчик, розташований у вежі собору.
Кухня й пиво
Подорож у Чехію неможлива без дегустації національної кухні й, звісно ж, улюбленого всіма чехами пінного напою. Будь-де в країні ви завжди знайдете затишний заклад, де можна смачно поїсти й випити якісного пива. Оптимальний варіант – вирушити в «гостинець» або «господу». Ці заклади відрізняються тим, що тут варять оригінальні сорти пива, а страви готують за традиційними рецептами. Однак, якщо вас цікавлять саме кулінарні викрутаси, краще піти в ресторан, оскільки в гостинцях зазвичай подають смачну, але просту їжу, яка ідеально пасує до пива.
Чехи патріотично вважають, що чеське пиво має такі ж цілющі властивості, як і мінеральна вода. Тут ніхто косо не подивиться на людину, що п’є пиво вранці або вдень. Після чеського пива не буває похмілля, хоча зловживати, певно, не варто. Традиції пивоварства в Чехії нараховують багато століть, і ставляться тут до цієї справи з усією відповідальністю. Раніше броварники мали право поселятися лише на відстані милі один від одного, щоб не конкурувати між собою. Якщо жителі вирішували, що пиво якогось броварника неякісне, то напій виливали на вулицю, а власнику виписували великий штраф. Були часи, коли недбайливих броварників навіть сікли різками на головній площі міста. Такі суворі покарання, зрештою, стали причиною того, що якість пива в Чехії стала незрівнянно високою.
Коли місцеве пивоварство тільки зароджувалося, ухвалили рішення, що право на виготовлення пива надаватиметься не людині, а будинку-броварні. Аби не втратити права, власники підтримували будинки у відмінному стані. Сьогодні в таких домашніх броварнях можна замовити унікальні сорти пива, які виготовляються лише тут.
Випити пива в Чехії можна і у вуличному кафе, і в розкішному ресторані, причому вартість його залежить не від якості, а від рівня закладу й цін на їжу. У будь-якому закладі вам подадуть пиво вособливому кухлі або келиху, охолодженому до 6-10 градусів. Чехи впевнені, що саме при такій температурі потрібно пити пиво. Найбільш популярні тут марки пива – Pilsner, Krusovice, Velkopopovicke, Kozel тощо. У броварнях вам також запропонують оригінальні сорти: приміром, вишневе, кропив'яне, кавове, міцне, пшеничне.
Якщо ви вважаєте, що пиво в Чехії тільки п'ють, ви помиляєтеся. На пиві тут готують супи й соуси, і навіть використовують для приготування десертів. Суп на пиві – поживний і смачний, у нього додають сметану, цибулю, сир, яйця, сухарики. Із соусом на основі пива готують м'ясо, пінний напій використовують для готування кляру, а ще в ньому тушкують рибу.
Серед національних страв особливо варто виділити «Вепрове коліно» - свиняча печеня, яку подають із квашеною капустою, кнедликами й гострим соусом. Також варто спробувати смаженого гусака, традиційні ковбаски, шпикачки, суп із сочевиці, баранячий гуляш, печеного коропа. Прагнете чогось незвичайного – візьміть до пива смажені каштани.
У Празі обов'язково загляньте в кондитерську – випічка й десерти тут сподобаються не тільки ласунам. Загалом, чеські кафе, ресторани й бари неабияк тішать туриста – чудово поїсти й випити тут можна за невелику, за європейськими мірками, суму.
Чеські замки
Побувати в Празі, відпочити на термальних джерелах, спробувати якісне пиво й страви національної кухні – хіба це вся Чехія? Звісно ж, ні. Екскурсійні тури допоможуть вам зануритися в багате історичне минуле й атмосферу давно минулих століть, яка й дотепер панує в замках, яких тут понад дві тисячі (!).
Найзнаменитіший і найрозкішніший замок Праги – Карлштейн. З високої кручі над рікою він гордо здіймається над містом. Звідси відкривається панорамний вид на столицю й навколишні пейзажі. У замку є безліч кімнат, де зберігся весь антураж і оздоблення старих часів. Є також королівське сховище коштовностей.
Кожний замок у Чехії по-своєму цікавий. Замок Конопиште, зведений у готичному стилі, славиться багатою колекцією зброї й мисливських трофеїв. Він оточений прекрасним садом в англійському стилі. Навесні тут вас супроводжуватиме неповторний аромат троянд – місцевий розарій вважається одним із найкращих у країні.
Замок Мельник знаменитий завдяки своїм виноградникам. Тут пригощають чудовим вином із винограду, який свого часу Карл IV привіз із Бургундії. У підземеллях зберігаються напої багаторічної витримки, а відвідувачам пропонують спробувати вино «Людмила», назване на честь покровительки Чехії святої Людмили.
Чеське Будейовіце – місто на півдні Чехії, яке вирізняється особливим колоритом. Тут варто побувати в броварні «Будвар». Потім вирушити в замок Глибока-над-Влтавою – один із найкращих замків Чехії. Стародавні меблі, гобелени, сервізи, картини й скульптури прекрасно збереглися до наших днів. Згідно з легендою, в замку є дзеркало, у яке варто подивитися – і навік залишишся молодим і гарним.
Місто Чеське Крумлов – унікальний пам'ятник архітектури й історії, яким опікується ЮНЕСКО. Його красу можна зрівняти з пишнотою Праги. Місцевий замок збудований у готичному стилі, однак його багаторазово перебудовували. Серед пам'яток фортеці особливу увага варто приділити Маскарадному залу з витонченими фресками й незвичайному мосту з трьох ярусів, висота якого сягає 40 метрів.
Дбайливе ставлення до історії й культури – національна чеська риса. Щороку в містах і замках Чехії відбуваються численні фестивалі й свята. Тут можна спробувати свої сили в ремеслах, покуштувати національну кухню, послухати стародавню музику. Зануртеся в атмосферу казкової Чехії, спробуйте мрію на смак, побувайте в неповторних чеських містах, і ви зрозумієте: ідеальний відпочинок – це автобусні тури в Чехію з Києва!
- Ім'я: Микола Грепіняк
- Посада: Менеджер
- Телефон: 044-237-12-01, (096) 151-88-91
- Вн. номер: 123
- e-mail: [email protected]