Категорія
Розповіді про мандри

Нова Зеландія – країна «хоббітів» та загадок.

Нова Зеландія розташована на двох великих островах, котрі нехитромудро назвали Північний і Південний, та ще приблизно на семи сотнях інших дрібних острівцях.

Нова Зеландія – країна «хоббітів» та загадок
Нова Зеландія – країна «хоббітів» та загадок
Нова Зеландія – країна «хоббітів» та загадок
Нова Зеландія – країна «хоббітів» та загадок

У Середні віки Нова Зеландія була заселена полінезійськими племенами маорі і моріорі, а перші європейці з'явилися тут у 1642 році. Однак особливого впливу експедиція не мала, тому знадобилося ще майже століття, щоб європейці остаточно почали освоєння острова. І першим, з кого почалось знайомство з загадковою країною, став славнозвісний Джеймс Кук, на честь якого врешті-решт було названо протоку між головними островами.

Тепер туристи з легкістю можуть дістатися до дивовижної країни, особливо це просто в компанії з турфірмою Феєрія.

Що обов’язково треба зробити в Новій Зеландії:

  • Спробуйте національні страви та вина регіону;

  • Відвідайте Окленд;

  • Познайомтесь з культурою маорі;

  • Побачте прекрасну «пустелю», якою славиться Нова Зеландія;

  • Побувайте у «Хоббітоні».

Окленд вважається найбільш густозаселеним регіоном в країні, при чому більшість людей проживає в однойменному найбільшому місті - Окленді.

Оточений цілим «комплексом» красивих вимерлих вулканів, Окленд можна назвати найколоритнішим містом Полінезії. У ньому змішались одразу декілька культурних традицій: європейська, азіатська і полінезійська.

Територіально Окленд розташований у дуже мальовничому місці, де окрім 50 вулканів знаходяться три красиві бухти, гірські масиви Хану на південному сході і Уаітакере на заході.

Окленд розміщений на досить вузькому перешийку між затокою Мангер з боку Тасманового моря, протокою Тамакі і затокою Хаураки з тихоокеанського боку. У цьому і криється унікальність міста, адже у нього є доступ одразу до двох морів.

Обов’язково відвідайте оглядовий майданчик Sky Tower – найвищу будівлю в південній півкулі (328 метрів) з панорамним видом на місто.

Одне з найвідоміших пам’яток країни це місто Матамата, яке туристам відоме під назвою «Хоббітон». Після того, як в околицях проходили зйомки кінотрилогії «Володар кілець» Пітера Джексона, уряд Нової Зеландії вирішив залишити будинки хоббітів як туристичний атракціон. На головній дорозі при в'їзді в місто встановлено щит «Ласкаво просимо до Хоббітона». У 2011 році тут знову знімали Шир для трилогії «Хоббіт».

Не менш популярною туристичною точкою країни стало місто Роторуа. Маорі в цьому районі заселилися з давніх часів, а перші європейці з'явилися лише в 20-х роках XIX століття. У 1883 році було прийнято рішення розвивати це місце як спа-курорт, оголосивши його «особливим районом». Зробити акцент на туристичній складовій регіону було дуже далекоглядним рішенням. Сьогодні Роторуа зі своїми гейзерами, грязьовими ваннами і термальними джерелами стало дуже популярним місцем відпочинку як самих новозеландців, так і гостей країни.

Національні парки Нової Зеландії - це головна скарбниця країни. На цих островах люди з'явилися лише тисячу років тому, тому навіть прихід європейців не встиг нанести якоїсь значної шкоди унікальній природі цієї країни. Навпаки, сьогодні в Новій Зеландії стежать за збереженням природних пам'яток дуже ретельно, а якщо поглянути на карту країни, то відразу видно, що чималий відсоток площі займають парки.

Всього їх 14: чотири - на Північному острові, дев’ять - на Південному, а Національний парк Ракіура розташований на острові Стюарт. Кожен парк по-своєму унікальний і має якусь «родзинку». Наприклад, величні фіорди Фьордленда, вулкан Таранаки Національного парку Егмонт або масив Тонгаріро однойменного парку.

А поруч з мисом Реінга знаходиться інше диво Нової Зеландії - здоровенні піщані дюни. Займають вони досить велике місце, тому цілком можуть зійти за пустелю.

Найпоширеніші розваги цієї місцевості – катання з піщаних дюн на дошках, які можна взяти в оренду прямо на місці. Стаєш чи лягаєш на дошку, легкий поштовх ступнями - і вперед.

Нова Зеландія – казкова і таємнича. Це країна, яка може здивувати вас горами, що застелені густим «килимом» зеленої трави, своїми віковими традиціями і звичайно корінним населенням. Відвідавши Нову Зеландію, як турист, бізнесмен чи експат, ви в будь-якому випадку зрозумієте, що місцевий народ і культура маорі – це частина сучасного життя Нової Зеландії.

Не дивлячись на вплив часу, народ маорі зберіг свої традиції і культуру, яка сьогодні змінилася і змогла інтегруватися в сучасне суспільство. В цій країні нікого не здивує вітання дотиком носів і лобів, а перед початком матчу з регбі - танець війни хака, який сьогодні є нормою.

Кухня Нової Зеландії - це окрема історія, в якій перемішалися європейські, азіатські і полінезійські традиції, так що унікальності їй не позичати. В першу чергу, тутешні страви відрізняються використання місцевих натуральних інгредієнтів, здобутих у лісах, річках, озерах та океані, або вирощених і зібраних тут же, в Новій Зеландії. Смак у місцевої їжі може бути різним - гострим, свіжим, витонченим, а вибір страв у будь-якому закладі досить великий.

Традиційні новозеландські продукти - баранина, оленина, лосось, лобстери, раки, величезна кількість риби і молюсків, наприклад, устриці, солодка картопля, ківі, тамарілло та інше. Крім того, Нова Зеландія є одним з головних центрів виноробства у Південній півкулі.

Якщо ми змогли переконати вас, що Нова Зеландія варта уваги, тоді гайда у тур разом з Феєрією.

Відноситься до країни

Додати новий коментар

comment