Категорія
Розповіді про мандри

Як тільки її не називають - головна туристична мекка Чорногорії, столиця будванської Рив'єри, перлина Адріатики. Все так і є, коли йдеться про Будву. Чудесні приморські містечка, курортні селища, безліч різноманітних пляжів, одна з найкрасивіших берегових смуг на Адріатичному узбережжі - все це Будванська Рив'єра, і головна перлина в цьому барвистому намисті - квітуча Будва.

Саме місто поділяють на Стару та Нову Будву. В останній зосереджене ділове життя, тут багато бізнес центрів, торгових комплексів, ресторанів та затишних кафе. У Новій Будві - більшість віл, апартаментів та готелів різного рівня, від розкішних та ексклюзивних до бюджетних.

Курортна столиця вдень та ввечері співає та веселиться. На головній набережній знаходиться безліч кафе, ресторанів та дискотек. Тут грає музика, туристи та місцеві жителі розважаються, із задоволенням прогулюються вздовж моря, насолоджуються смачними стравами чорногорської кухні. Тут можна знайти безліч атракціонів та розваг, а на пляжах працюють центри водних розваг. Приваблює туристів ярмарок сувенірів із виробами майстрів з різних міст країни. Ярмарок грає роль своєрідного музею тому, що більшість товарів тут дійсно унікальні.

Старе місто - чудесний куточок венеціанської середземноморської архітектури посеред сучасного туристичного центру, який прекрасно зберігся до сьогодні. Стіна фортеці з оборонними елементами та масивною брамою, вузькі звивисті вулички, старовинні церкви та житлові споруди з тесаного каменю, потужна цитадель з боку морського узбережжя створюють ілюзію повного занурення в атмосферу середньовічного приморського містечка. Історія Будви настільки тривала, що історики не знайшли достовірних відомостей про рік її заснування, орієнтовний вік, підтверджений археологами - це V століття до н. е.

Біля цитаделі розташовано три старовинні церкви: Собор Святого Іоанна Хрестителя (заснований в 7 столітті), церква Святої Марії «ін Пунта» (зведена в 840 році) та церква Святого Сави (побудована в 1141 році). Зараз цитадель відкрита для відвідувань туристів, тут розташовані бібліотека, Морський та Археологічний музеї.

Cтаре місто продовжує залишатися житловим кварталом. Незважаючи на його високу історичну цінність, майже всі будівлі використовуються за прямим призначенням. На перших поверхах розташовані магазинчики та ресторани. Тому на території цього унікального культурного об'єкта можна годинами прогулюватися, відвідувати музеї та сувенірні крамниці, а вечорами відпочивати в численних кафе, насолоджуючись атмосферою старовинного міста. На території Старої Будви часто організовують музичні та театральні фестивалі, проводять виставки художники, а поети - вечори поезії.

Будва дуже зручно розташована з точки зору доступності визначних пам'яток та можливості чудових екскурсій: з цієї частини узбережжя йдуть дві важливі дороги в глиб країни, а вдале розташування робить однаково зручними поїздки на північне і південне узбережжя Чорногорії.

Але Будва - це, в першу чергу, морський курорт, який славиться безліччю прекрасних пляжів. Найкращі пляжі знаходяться і в центрі міста, і поблизу старих міських стін, і на околицях курорту - у відокремлених бухтах.

Slovenska plaža або Слов'янський пляж - один з найпопулярніших в Будві, що тягнеться майже по всьому курорту, фактично і є центром курорту, саме вздовж нього проходить головний пішохідний променад.

Пляж Яз - найбільш відвідуваний пляж, його довжина 2.5 км, і знаходиться він між містами Тіват і Будва. Пляж захищений з обох сторін пагорбами, тут можна сховатися від спеки серед шикарної середземноморської зелені.

Мальовничий пляж Могрен знаходиться недалеко від Старого міста. Дорога до пляжу є чудовим променадом вздовж берегової смуги, проходячи через вимиті водою скелі, вузькі місточки та переправи .

Приблизно в кілометрі від Будви розташований острів Святого Миколая, який місцеві жителі називають "Гаваї". Щогодини на острів ходить катер і всього за кілька хвилин можна на човні дістатися прегарних пляжів, де вас зустрінуть ідеально прозоре море та чудесні види на гори та Будву.

А ще неодмінно треба відвідати та насолодитися чудовими пляжами, що знаходяться зовсім поруч із містом. Пляж Милочер - елітне узбережжя однойменного курортного селища в 8 км від центру Будви.

Пляж Червона Голова - декілька диких пляжів у бухтах в районі Святого Стефана, де пляжна галька має червонуватий відтінок.

Пляж Плоче має досить незвичайний вигляд. Він розташований на скельному мисі та розбитий на невеликі тераси, що каскадом спускаються до моря.

Пляж Трстено - невеликий дуже затишний піщаний пляж в п'яти кілометрах від центру Будви. Пляж піщаний з пологим та безпечним дном, найбільш зручний для сімей із дітьми.

"Найзірковішому" курорту Чорногорії  багато буде чим вас здивувати, порадувати, зробити трішечки щасливішим. Прекрасна Будва, місто- квітка, в яке закохуєшся з першого погляду назавжди, чекає зустрічі з вами.

Відноситься до країни

Додати новий коментар

comment