Категорія
Розповіді про мандри

Відпочинок в Альпах щороку припадає до душі мільйонам туристів з усього світу саме тому, що тут завжди є, чому здивуватися й чим помилуватися. Збираючись на лижі до Альп, мандрівники зазвичай в основному думають лише про море сонця й снігу, прекрасні гірські краєвиди, бездоганні лижні траси. Тому неймовірно смачні страви тамтешньої кухні часто стають неочікуваним, але приємним сюрпризом.

На цей раз пропонуємо підготуватися завчасно й дізнатися про особливості регіональної кухні деяких альпійських гірськолижних курортів перед його відвіданням! У цьому допоможе цей короткий екскурс гастрономічними закутками різних гірськолижних регіонів величних Альп.

Валь Сені

Розпочнемо наш смачний огляд з одного з найвідоміших гірськолижних курортів французьких Альп. Курорт Валь Сені відомий далеко за межами Франції завдяки можливостям навчання катання на лижах з нуля, що також підходить навіть для найменших лижників; найдовшій в Європі "зеленій" трасі (9 км); катанню на собачих упряжках із чарівними хаскі та парадайлінгу. Втім, тутешня кухня заслуговує на особливу увагу: на території курорту розташована власна сироварня! Тут виготовляють знаменитий французький сир "Бофор", який можна продегустувати прямо тут, придбати у крамничці при сироварні та взяти із собою.

Валь Торанс

На курорті Валь Торанс нараховується понад 60 ресторанів, в кожному з яких можна відчути по-справжньому французьке ставлення до обіду чи то вечері, як до багаторівневого ритуалу, в якому кожна складова, кожен відтінок смаку має велике значення. Тому будьте готові до надзвичайно широкого вибору страв у меню: від найпростіших закусок (террін з баклажанів та солодкого перцю або з індички й горіхів, профітролі з фореллю, тапенад, карамелізована цибуля, брізолі з курки) до найвишуканіших страв високої кухні (рататуй, фуа-гра, півень у вині, гратен дофінуа, суп вішісуаз, пиріг кіш лорен). До того ж, у деяких закладах харчування Валь Торанс поширена концепція skis aux pieds. Вона має на увазі споживання їжі, не знімаючи лиж, що може бути дуже зручним для тих, хто не звик витрачати багато часу на обід і волів би витратити його на ще кілька захопливих лижних спусків.

Мерібель

Кухня французького курорту Мерібель принесе особливе задоволення поціновувачам м'ясних страв: різноманітний вибір дичини та м'яса свійської худоби, птиці, ковбасних виробів місцевого виробництва пропонується тут у багатьох ресторанах. Загалом кожен ресторан тут відрізняється певною родзинкою: у La Fromagerie подають домашній сир раклет та найкраще на всьому курорті фондю. Ресторан Le Grand Coeur вважається одним з найпрестижніших закладів курорту, але як смак фірмових страв, так і краєвиди сповна виправдовують ціни закладу: тут варто обов'язково спробувати страви з риби. У Chez Kiki відправляйтесь за затишною селянською атмосферою, яку організовує величезний камін. Страви тут готуються на відкритому вогні, тож вибір м'ясних страв здається просто безмежним. Достатньо тут і закладів, що подають швидкі ланчі за більш демократичними цінами: це La Kouisena, La Cava, Le Flambé, Evolution та багато інших.

Ле Менюїр

Хоча Ле Менюїр і не вважається одним з найпопулярніших гірськолижних курортів французьких Альп, він славиться одним з найвисокогірніших ресторанів усієї Франції — La Bouitte. Він розташований на висоті 1500 м на дорозі, що з'єднує Ле Менюїр із сусіднім Сан-Мартен ді Бельвілем. Більшість страв тут готуються з продуктів місцевого виробництва, а найцікавіші з них було зібрано у комплексне меню під назвою "Сюрприз від шефа". Отримавши 3 зірки Michelin, La Bouitte був названий одним з найкращих ресторанів Європи. Тому тут Вам гарантовано запропонують зовсім незвичайні страви, наприклад такі, як тушковані свинячі хвости, філе голуба, сіги, жаб'ячі лапки, ялинове морозиво на десерт та ще багато іншого.

Куршевель

Цей курорт є настільки популярним, що його назву судилося неодноразово чути навіть тим, хто ще не бував у Франції. І причин на те є численна кількість: доглянутість і величезне різноманіття лижних трас, можливості для навчання катання на лижах з нуля та для малюків, якість тутешнього сервісу і звісно ж — смачна регіональна кухня! Прямуючи на відпочинок до Куршевелю можна бути певним, що будеш не лише ситим, але й гарантовано гастрономічно здивованим. Сам курорт широко відомий серед зірок та багатьох заможних людей, тому на території курорту працює багато престижних ресторанів, де подають равликів, сирне фондю, морські гребінці, яйця пашот із трюфелем, лобстерів у беконі та товсті винні карти, що за розміром більше нагадують книжки: серед них — La Montagne, Le Bateau Ivre, Le Chabichou. Є У Куршевелі й простіші заклади, куди варто зазирнути заради теплої домашньої атмосфери й фірмових страв: Creperie Titine et Lilou (неймовірний вибір млинців), L’Ambassador (піца на французький манір), L’Eterlou (м'ясні домашні страви у величезних порціях).

Відноситься до країни