Категорія
Розповіді про мандри

Афіни – столиця Греції, названа на честь богині мудрості. Афіни були великим і могутнім містом, однією з колисок грецької культури. За часів золотого століття Греції місто стало важливим культурним центром. І в наш час не втратило свого значення. Так з містом пов'язані імена філософів Сократа, Платона й Аристотеля, що заклали основи європейської філософії.

Афіни – місто богів та сонця
Афіни – місто богів та сонця
Афіни – місто богів та сонця
Афіни – місто богів та сонця

Місто розташувалося на березі ніжного Егейського моря. Тут безліч музеїв, археологічних пам'яток, які переносять гостей столиці в Стародавню Грецію. В Афінах збереглися унікальні залишки античних часів, в музеях міста ви зможете познайомитися з багатою історичною і культурною спадщиною Греції. Так що збирайте валізи і мандруйте до Афін разом з Феєрією.

Знайомство з містом варто розпочати з Акрополя. Протягом тисячоліть він є символом Афін, священна скеля, ланка, яка пов'язує розкіш давньогрецької цивілізації з сучасністю. Акрополь і його пам'ятники, його історія та міфи, по праву вважаються гордістю Афін. Сотні тисяч туристів щороку здійснюють паломництво на священні схили.

Ця грандіозна композиція ідеальних конструкцій створює монументальний пейзаж унікальний за своєю красою, що складається з цілої серії шедеврів 5-го століття до нашої ери: Парфенон роботи Фідія, Іктіноса і Калликрата; Пропілеї, храм Ніки Аптерос та інших.

Акрополь ілюструє історію Грецької цивілізації протягом більш ніж тисячоліття. Це священний храм, з якого виникли основні легенди про місто.

 

Йдемо далі… Підніміть очі на 200 футів над містом і побачите величний Парфенон. Він стоїть на вершині Акрополя вже 2500 років. А був побудований, щоб віддячити богині Афіні Перфенос за захист і порятунок Афін під час перських воєн.

Протягом усього свого «довгого життя» Парфенон функціонував як грецький храм, але використовувався і як скарбниця, фортеця, церква і мечеть. Сьогодні Парфенон – це одна з найпопулярніших туристичних пам'яток і одне з найбільш упізнаваних споруд у світі.

«Аеріди» - найдавніший метеорологічний пам'ятник та перша метеорологічна станція в світі, що розташована на території Римської Агори в Афінах.

Восьмикутна споруда була зведена з пентелійського мармуру та сягає висоти 13,5 метрів, тоді як кожна сторона будівлі становить 3,20 метри.

У цього пам'ятника архітектури декілька назв. Місцеві жителі зазвичай його називають «Вежею вітрів» або «Аерідес», що в перекладі з грецької мови означає «Вітри».

У сонячні дні час визначали за спеціальним циферблатом, який розташований з зовнішньої сторони будівлі, тому вежа використовувалась не тільки в цілях метеорології, але і для безперервного вимірювання часу, завдяки поєднанню сонячних і гідравлічних годин, тобто, функціонуючи в якості Часової вежі.

Рекомендуємо відвідати Національний історичний музей та Національний археологічний музей, де зберігаються унікальні знахідки з усієї країни, Візантійський музей, в якому знаходиться найкраща в Європі колекція стародавніх ікон і мозаїк, музей Бенаки, де ви побачите багату колекцію грецького і візантійського мистецтва.

Або займіться шопінгом в районах Колонакі і Плака, на вулицях Ерму, Монастираки, Пандросси, Афінас, Патіссіон, площах Омонія і Сітмагма. В Афінах ви знайдете як грецькі традиційні магазини, так і бутіки відомих світових брендів.

Неодмінно відвідайте місцеві ресторани чи кафе. Відчуйте Грецію «на смак» та обов’язково скуштуйте місцеві вина.

А якщо забажаєте побачити Афіни з висоти пташиного польоту, то підніміться на фунікулері на пагорб Лікабет, звідки відкривається панорама міста.

На кожному кроці міста згадуються міфи Древньої Греції: он величний Храм Зевса Олімпійського (Олімпіон), будівництво якого почалося в 6 столітті до нашої ери; а ось Храм Гефеста – грецького бога вогню та вулканів…

І обов’язково сходіть на площу Сінтагма, де розташована будівля Парламенту й один з головних символів Греції - пам'ятник невідомому солдату, біля якого щогодини змінюється караул.

Прогулюючись вулицею апостола Павла, ви зробите «мандрівку» історією Афін. Пішохідна вулиця з’єднує всі найважливіші археологічні пам'ятки Афін і Греції в єдину мережу: Керамікос, Давню Агору, Пагорби Німф (Пніка), Муз (Філопаппу), Ареопаг, Акрополь, Театр Діоніса й Олімпіон. У той же час, вона пов'язує популярні громадські місця, такі, як Одеон Геродота Аттики і Новий музей Акрополя.

Зараз це надбання всього афінського населення. Діти, молоді та люди у віці приходять сюди, щоб насолодитися прогулянкою в тіні Священної гори Акрополя, далеко від шуму автомобілів і міського галасу.

Нам вдалося вас переконати, що Афіни у списку must-visit? Тоді гайда з Феєрією до столиці Греції!

Відноситься до країни

Додати новий коментар

comment