Категорія
Розповіді про мандри

Хорватія – країна дуже красива і надзвичайно колоритна. Що крім яскравих вражень і гарної засмаги можна привезти з Хорватії? Якими незабутніми подарунками порадувати своїх домашніх? У цій статті ми постаралися описати найпопулярніші сувеніри з привітної Хорватії!

Что привезти домашним из Хорватии?
Что привезти домашним из Хорватии?
Что привезти домашним из Хорватии?
Что привезти домашним из Хорватии?

Сир

Зверніть увагу на овечий сир «пашки» (paski sir). У Хорватії він особливо популярний. Неповторного смаку йому надає оливкова олія, якою його змащують кілька разів за весь термін витримки. До речі, оливкова олія з Далмації вважається найкращою у світі. Якість її – відмінна. Смачним подарунком стане й олія з гарбузового насіння.

Алкогольні напої

У Хорватії понад 700 сортів вин, 76 вважаються елітними. Хорватські вина мають своїх шанувальників не тільки в Європі, але й у всьому світі. Найвідомішими серед них є червоні: «Теран», «Мерлот», «Каберне», що виробляються в Істрі, а також південні «Ополо», «Дінгач», «Потуп». Серед білих вин найбільш популярні «Мальвазія», «Жлахтина», «Куюнджуша». Ймовірно, Вам порекомендують вишневий лікер «Мараскіно». Виготовляється він за оригінальним рецептом у Домініканському монастирі із сорту вишні Мараска.

Зі спиртного можна купити гірку настоянку «Пелінковац», грушевий лікер «Крушковац» з грушею всередині пляшки, настоянку на травах «Траваріца», місцеву виноградну горілку лозавач або граппу, настояну на ягодах і лимоні. Адже недарма кажуть, що коли хорвату на душі радісно – він п'є граппу (грапіцу)! І продається вона у вигляді пляшечки-корабля. Любителям пива можна привезти визнані хорватські марки пива – «Ожуйсько» (Ozujsko pivo), «Карловачка» (Karlovačko pivo) і «Томіслав» (Tomislav pivo).

Їжа

Продовжить колекцію їстівних сувенірів пршут – в'ялено-копчений свинячий окіст. Смак його незабутній, ціна говорить сама за себе. З Хорватії можна привезти найбільш рідкісні їстівні й коштовні сувеніри – самоборські або загорські чешновки (ковбаски) і трюфелі, чорні або білі, сушені та мариновані. Ну, а постійно нагадувати про «смак» Хорватії буде сіль з острова Паг з різноманітними добавками далматинських трав.

На Плітвіцьких озерах можна купити банку соснового меду, дуже рідкісного і з особливим смаком.

Сувеніри ручної роботи

У місті Трогір придбайте далматинські мережива, виготовлені в діючому жіночому монастирі. Надзвичайно гарне мереживо ручної роботи можна купити і в місті Паг. Ціна висока, маленька серветка обійдеться Вам близько 100 євро.

У місті Рієка зверніть увагу на ювелірні прикраси тонкої роботи «морчич» у вигляді голови негреня в білій чалмі. Цим своєрідним оберегом від зла здавна користувалися хорватські моряки. Вартість кулона – 7-50 євро, сережок – 90-450 євро. У Дубровнику чудово відтворена прикраса з 16 століття – називається перуджана.

Відноситься до країни

Додати новий коментар

comment